Gardroplarınızı ve Aksesuarlarınızı Düzenlemeye Ne Dersiniz?

https://aybencumali.com/wp-content/uploads/2020/03/IMG-20200320-WA0016.jpg

Sevgili dostum Zeynep Özyılmazel’den Marie Kondo’yu öğrendim. Marie Kondo kim mi? Marie Kondo, New York Times’ın çok satan kitabı ‘Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle, Topla, Rahatla’nın yazarı. Kitap aynı zamanda Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Polonya, Hollanda, Brezilya, Finlandiya, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Meksika, İspanya ve daha çok ülkede en çok satan kitap olmuş. Marie Kondo, Time dergisi tarafından, 2015 yılında Dünyanın En Etkili 100 İnsan’ından biri olarak seçilmiş. KonMari Metodu’nun kurucusu. Evden çalıştığımız şu günlerde Marie Kondo’nun diğer kitabı ‘Hayattan Keyif Almak İçin At, Kurtul, Ferahla’ kitabından notlar çıkardım. Bu zor günlerde kafanızı biraz dağıtmak için gardroplarınızı ve aksesuarlarınızı düzenleyebilirsiniz. Sizler için kitaptan bazı notlar paylaşmak istiyorum.

Marie Kondo kitabının önsözünde şöyle yazmış: ‘Eğer bir şeyin sizi mutlu ettiğinden eminseniz, bir başkası ne derse desin saklayın. Mükemmel olmasa, çok sıradan bir şey olsa bile; özen ve saygıyla kullandığınızda onu paha biçilmez bir şeye çevirebilirsiniz. Bu seçim işlemini tekrarladığınızda, keyif almaya olan duyarlılığınızı arttırırsınız. Bu sadece sizin düzenleme hızınızı arttırmakla kalmaz, aynı zamanda yaşamın bütün alanlarında karar verme kapasitenizi geliştirir. Eşyalarınıza iyi bakmak kendinize de iyi bakmanıza olanak sağlar.’

Kondo, ‘Size ne keyif veriyor, ne vermiyor?’
Bazı insanlar bana kendilerine keyif vermeyen şeylerle en başta ne yapacaklarını bilemediklerini ama onlardan kurtulduklarında neredeyse hiçbir şeylerinin kalmadığını söylediler. Bu tepki özellikle kişiler kıyafetlerini düzenlemeyi bitirdiklerinde genel olarak görülüyor. Ve sizin de başınıza geliyorsa cesaretiniz kırılmasın. Önemli olan sizin bunu fark etmiş olmanızdır. Gerçek trajedi hayatınızı keyif vermeyen şeylerle geçirmeniz ve bunu asla fark etmemenizdir. Düzenlemeyi bitirdiğiniz andan itibaren, evinize ve hayatınıza yeni tatlar katmaya başlayabilirsiniz.

Evinizi başarılı şekilde düzene sokmanızda ihtiyacınız olan iki beceri var: Size keyif veren şeyler saklarken diğerlerinden kurtulmak ve saklamayı seçtiğiniz şeyleri nerede tutacağınıza karar verip her zaman yerine geri koymak.

Marie Kondo, Aksesuar yerleşiminizi mümkün olduğunca çekici bir hale getirin diyor. Beni tanıyanlar bilir. Aksesuar çok severim. Kitaptan aksesuar yerleştirme ile ilgili notlar çıkardım. Aksesuar kullanımı ile ilgili şöyle deniyor;

Japonya’da “güzellik bir günde inşa edilmez” şeklinde bir söylem vardır. Zaman alsa bile aksesuar saklama alanınızı mümkün olduğunca şık hale getirin. Bir danışanımla sıfırdan aksesuar alanı üzerinde çalışırken, diğer parçalara kıyasla, bu saklama alanının her santimine çok daha fazla vakit harcarız. Aksesuarlarınızı, çekmecenizin vitrini gibi olacak şekilde düzenlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Böylece çekmecenizi her açtığınızda sizde büyük bir keyif uyandırır.

Eğer makyaj masanız yoksa, çekmece sandığının bir çekmecesini veya çalışma masanızın küçük çekmecesini kullanabilirsiniz.

Minik boş kutuları bölücü olarak kullanın. Kapakları ve altları da dahil olmak üzere, aksesuarlarla birlikte gelen kutuları ve çikolata kutuları gibi ayrı gözleri olan kutuları kullanmaya deneyin. Elinizde hazırda olan kutuları kullanmak daha çabuk ve elverişli olsa da, görsel olarak değerini düşüreceğinden endişelenebilirsiniz.

Küçük tabaklar da aksesuar saklama kabı olarak kullanılabilir. Çekmeceye alternatif olarak, kozmetik çantası veya mücevher kutuları da kullanılabilir. Hazırda sevdiğiniz bir mücevher kutusu varsa, onu da kullanabilirsiniz. Aksesuar içine konduğunda güzel gösteren yalnızca tasarlanmış mücevher kutuları değildir ama aksesuarlarını düzenlemenin en kolay yolunu sunarken, zamandan ve işten tasarruf sağlarlar.

Hassas zincirler ve kolyeler, bölücülerden ayrık açılarak geçilirse dolanmaları engellenir. Sert kağıt veya kartonlardan yapılmış kutular kullanıyorsanız bunu yapmak çok kolaydır. Saç tarağının dişlerini biraz eğebilirseniz her dişine bir zinciri geçirebilirsiniz.

Ayrıca açık yerleştirme öneririm. Bu, aksesuar alanınızı sergiye çevirmeniz demektir. Eğer mantar panonuz varsa bunu aksesuar sergileme tahtası olarak kullanın. Aksesuarları sıradan raptiyelere asmak yerine, tekini kaybettiğiniz küpeleri kullanabilir veya küpeleri yalnızca görüntüyü canlandırmak için dekorasyonda değerlendirebilirsiniz. Daha basit bir metot ise, bir çekmece veya kutuyu koleksiyonunuzun çoğunu saklamak için kullanmak ve her gün kullandıklarınızı küçük bir tabak veya tepside, açık tutmaktır.

Keyif veren kıyafet dolabı nasıl yaratılır?
Kıyafetlerinizi yerleştirmek kolaydır. Öncelikle askıda sakladığınız kıyafetleri asın. Asacağınızdan fazlası varsa yer tasarrufu yapmak adına katlayabildiğiniz kadarını katlayın ve çekmecelere yerleştirin. Bu çekmeceleri aynı zamanda, aksesuar ve günlük kullanılan parçalar gibi, kıyafetlerle alakalı veya başka uygun komono’ları saklamak için de kullanabilirsiniz.

Genelde dolabın en üstündeki raf, çantalar, şapkalar, sezon dışı komono ve manevi değer taşıyan eşyalar içindir. Eğer birden fazla kişi dolabı kullanıyorsa, her kişi için kişisel alan ayırmayı ihmal etmeyin. Şeffaf plastik kutu veya raflarınız varsa, bunları saklama üniteleri olarak yer varsa dolabın içine yerleştirmenizi öneririm.

Bir şeyi nerede saklayacağınıza karar vermek?
Marie Kondo, Çoğu insan kıyafet çekmecelerini dolaplarının altına yerleştirirler. Ama çekmece içlerini organize etmenin en iyi yolu nedir? Eğer doğru hissettiren doğal halini hedeflersek keyfe ulaşmak daha kolaydır.

Örneğin; bir şifonyerin birkaç çekmecesi varsa, o zaman hafif eşyaları üstte ve ağır eşyaları altta tutmak daha doğaldır. Dolayısıyla üstler üst çekmecelerde ve altlar alt çekmelere yerleştirilmelidir. Ayrıca, pamuk gibi daha hafif materyaller üst çekmecelerde ve yün gibi kalın, ağır materyaller alt çekmecelerde tutulmalıdır. Ek olarak, atkılar ve şapkalar gibi başımıza ve yakınına giydiğiniz şeyleri üstlere koymak daha doğaldır. Bu prensibi uyguladığınızda, “keyif veren” çekmecelere kavuşursunuz diyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Ayben Cumalı 2020 - Tüm Hakları Saklıdır.