Pilates Eğitmeni Gözdem Yüregir Yenigün’le bir röportaj gerçekleştirdim. Bu konunun uzmanı olan Gözdem Hanım pilates ile ilgili bilmemiz gereken detayları paylaştı.
AC: Pilates eğitmeni olmaya nasıl karar verdiniz?
GY: Ben 4 yaşımdan itibaren kendimi bildim bileli hep sporla iç içe oldum. Profesyonel spor hayatıma çocuk yaşlarda artistik cimnastik branşıyla başladım. 9 yıl lisanslı olarak profesyonel artistik cimnastik yaptıktan sonra okul yılları boyunca atletizm başta olmak üzere birçok farklı spor branşıyla ilgilendim. Üniversiteden mezun olduktan sonra 8 yıl kadar kurumsal şirketlerde farklı alanlarda çalıştım. Bu süre zarfında profesyonel spor hayatından kalan birtakım omurga rahatsızlıklarım masa başı işte çalışmanın olumsuz yönleriyle birleşti ve beni çok rahatsız eder boyuta geldi. İşte bu esnada pilates ile tanıştım ve uzun süre uzman eğitmenler eşliğinde düzenli pilates yaparak pilatesin üzerimdeki olumlu etkilerini tecrübeledim. Spora olan aşkım pilates sisteminin etkinliğine olan hayranlığımla birleşti ve insanların sağlıklarına fayda sağlama arzum da üzerine eklenince kurumsal hayattan ayrılıp pilates eğitmeni olmaya karar verdim. Temel eğitim ve stajlarımı tamamladıktan sonra çeşitli stüdyolarda birçok farklı üye ile çalışmayı tecrübeledim ve sonrasında 2016 yılında kendi pilates stüdyom Studio Unity Pilates&more’u kurdum.
AC: Pilates eğitmeni olmak size neler kazandırdı?
GY: Pilates eğitmeni olarak sevdiğim işi yapmaya başladım. Eğer sevdiğiniz işi yapıyorsanız hiçir zaman çalışıyor olmazsınız diye bir söz var, bunun ne kadar doğru olduğunu anladım. Çok çeşitli egzersiz hedefleri veya farklı rahatsızlıkları olan insanlarla etkileşimde olmak, onların her birinin durumuna özel çalışmalar yaparak kişilere fayda sağlamak motivasyon kaynağım. Öğrencilerimin gelişimini gözlemledikçe, onların derslerden mutlu ayrıldığını, onlara fayda ve iyileşme sağladığımı gördükçe çok mutlu oluyorum. Bu kadar etkili bir egzersiz sisteminin faydalarını insanlar kendileri de gördükçe, pilatesi sevdikçe ve başkalarına tavsiye ettikçe değerli bir şeyler yaptığımı hissediyorum.
AC:Pilates eğitmeni oluncaya kadar aldığınız eğitimler hakkında bilgi verebilir misiniz?
GY:Öncelikli olarak pilates eğitmeni yetiştiren en iyi uluslararası okullardan biri olan Balanced Body University’nin pilates eğitmeni yetiştirme programına katılarak tüm pilates eğtim modüllerini, anatomi eğitimlerini ve stajlarımı tamamladım. Bu esnada ve sonrasında farklı anatomi eğitimlerine, omurga, alt ekstremite, üst ekstremite anatomi ve hastalıkları eğitimlerine, skolyoz, fibromiyalji, osteoporoz, meme kanseri, sporcular için pilates, yaşlılar için pilates, çocuklar için pilates, hamileler için pilates, vb. gibi çeşitli yerli ve yabancı kıymetli eğitmen ve kurumların eğitimlerine katılarak sertifikalar aldım. Bu süreçte Balanced Body University bitirme sınavını geçerek BBU kapsamlı pilates eğitmeni olduktan sonra dünyadaki en yetkili ve en büyük pilates birliği olarak kabul edilen Pilates Method of Alliance (PMA) sınavında da başarılı olarak sadece uluslararası standartlarda pilates profesyonellerinin alabildiği NCPT (PMA-CPT) sertifikasını aldım. Ayrıca Türkiye Cimnastik Federasyonu Pilates Antrenörlüğü sertifikalarına ve vizelerine de sahibim. Pilates, sağlık ve spor dünyasındaki gelişmeleri takip ederek sürekli gelişim prensibiyle birçok workshop ve eğitim seminerine katılmaya devam etmeyi her zaman sürdürmekteyim. Detayları öğrenmek için studyomun www.studiounity.com.tr adresinden bakabilirsiniz.
AC: Pilatesin yararları hakkında bilgi verebilir misiniz?
GYY: Pilatesin birçok faydası olup genel olarak faydalarından bazılarını şu şekilde belirtebilirim; Zihin, beden ve ruh bütünlüğünüzü sağlar. Egzersiz sırasında doğru nefes almayı öğretir, konsantrasyonunuzu geliştirir, zihninizin bedeniniz üzerindeki kontrolünü artırır. Başta core kasları (vücudunuzun güç merkezi ) olmak üzere tüm vücut kaslarını içten dışa güçlendirir, dengenizi geliştirir. Tüm vücut kaslarını dengeli bir şekilde çalıştırarak bedeninizin tamamının dengeli bir şekilde güçlenmesini ve esnemesini sağlar. Gerek diğer spor aktivitelerinde gerekse günlük hayatta yaşam kalitenizi maksimum seviyeye taşımanıza ve sakatlıkların önüne geçmede katkı sağlar. Hormonların dengelenmesine katkıda bulunarak stresle mücadeleyi destekler, vücut dayanıklılığını artırır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Kan dolaşımı ve metabolizmanızı hızlandırarak kilo alma veya verme sürecinizde olumlu etki eder. Kaslarınızı güçlendirirken uzatır ve sıkılaştırır; böylelikle daha ince ve sıkı bir bedene sahip olmanızı sağlayarak kasları şişkinleştirmeden belirginleştirir. Duruş bozukluklarını giderir, postürünüzde iyileşme sağlar ve düzenli egzersizlerin devamı ile doğru postürün korunmasını destekler. Zindelik kazanarak fit olmanızı sağlar. Pilates; yaşlı ya da genç, kadın ya da erkek, hareketsiz yaşam tarzı olan ya da sporcu, birçok omurga eklem vb. rahatsızlığı olan ya da sağlıklı, çeşitli kişilerin mevcut durumu ve ihtiyacına yönelik programlanabilen bir egzersiz sistemi olduğu için herkesin ihtiyacına özel faydalar sağlayabilir.
AC: Haftada kaç gün pilates yapılmalı?
GYY: Egzersiz limitlerinizde kalarak ve egzersiz şiddetini doğru ayarlanarak dilerseniz her gün pilates yapabilirsiniz. Ama pilates yapmak nakit ve vakit işi olduğu için ben öğrencilerime haftada minimum 2 veya 3 gün düzenli pilates yapmalarını öneriyorum. Bu sayının altına inince maalasef fayda sağlayamıyoruz.
AC: Pilates yaparken nelere dikkat edilmeli?
GYY: Pilates egzersiz sisteminin birtakım genel hareket prensipleri vardır. Bunlardan bazıları doğru nefes tekniğinin uygulanması, vücudun güç merkezinin (core) dinamik bir şekilde etkin hale getirilmesi, pelvis ve omurganın doğal pozisyonunun oluşturulması, doğru hizalamanın korunması, vücudun gerekli bölgelerinde mobilite ve stabilitenin doğru şekilde sağlanmasıdır. Kişilerin bu konulara hakim bir uzman eğitmen eşliğinde çalışması fayda sağlamak, hedeflerine ulaşmak ve güvenli bir şekilde egzersiz yapmak için çok önemlidir. Birebir özel derslerimde öğrencilerime ilk olarak bu temelleri öğreterek ve uygulatarak sağlam bir egzersiz zemini oluşturup akabinde kişide gelişim sağlıyorum. Uzman bir eğitmenle bire bir çalışma imkanı olmayan kişilerin kendileri pilates pratiği yapmadan önce instagram sayfamda paylaştığım IGTV videolarımdan “Pilatese Giriş” adlı videomu izleyerek bu temel konular hakkında genel bir bilgi sahibi olmalarını tavsiye ederim. Sonrasında ise herkesin kendi seviyesinde ve sağlık koşullarına uygun egzersiz programıyla pilates yapması gerekmektedir. Instagram hesabım: @ gozzy_yy
AC: Pilates yaparken nasıl beslenmeli?
GYY: Normal şartlarda diyabet gibi bir sağlık sorunu olmayan kişiler için ana yemeği pilates yapmadan 2 saat öncesinde yemiş olmasını tavsiye ediyoruz. Egzersizin ne aç ne de tok karına yapılması iyi değil, o yüzden egzersiz öncesinde eğer kişi aç ise mideyi şişirmeyecek sağlıklı enerji kaynakları tüketebilir. Herkesin uygulaması gerektiği gibi sağlıklı beslenmeyi pilates yapanların da benimsemesi ve bol su içilmesi önemli. Kilo kontrolünü sağlamak isteyenlere ya da herhangi bir sağlık sorunu olanlara mutlaka uzman bir beslenme danışmanından destek almalarını tavsiye ediyorum.
AC: Bu dönemde evde nasıl pilates yapılmalı?
GYY: Daha önceden spor yapan, bir rahatsızlığı olmayan ve beden hakimiyeti olup limitlerini bilen kişiler kendi seviyelerine uygun videolar eşliğinde yukarıda bahsettiğim temel hareket prensiplerine hakim kalarak evde pilates yapabilirler. Hiçbir yardımcı ekipmana ihtiyaç duymadan sadece mat kullanarak evde pilates ile tüm vücut çalışması yapabileceğiniz gibi çember, top, ağırlık, direnç bandı vb. yardımcı pilates ekipmanları ile stüdyolarımızdaki pilates ekipmanları olmadan da ev egzersizlerinizi destekleyebilirsiniz. Evde pilates yaparken dikkat edilmesi gereken en temel konu limitlerimizi zorlamamaktır. Bu hem sakatlanma riskini ortadan kaldırmak için hem de yüksek tempolu zorlayıcı egzersizler yerine düşük ve orta yoğunlukta egzersizler bağışıklık sistemini güçlendireceği için bu dönemde daha da önemlidir.
AC: Bu dönemde Instagram canlı yayınlarından pilates dersleri veriliyor? Bu dersleri takip edenler dikkat etmeleri gereken konusunda bilgilendirebilir misiniz?
GYY: Evet birçok eğitmen, hatta eğitmen olmayan sadece spor yapan kişiler bile, bu dönemde canlı yayın yapıyor ve videolar paylaşıyor. Kişilerin canlı yayın dersine katılacağı eğitmenin eğitimlerine ve uzmanlığına dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. Ayrıca dersler sırasında limitlerini zorlamamalarını yine tavsiye ediyorum. Ben de instagram sayfamda güzel bir motivasyon oluşturmak, moralleri yüksek tutabilmek, birbirimizi bu zorlu dönemde desteklemek amacıyla düzenli olarak canlı yayın ücretsiz mat dersleri yapıyorum. Ama bu canlı yayın derslerini herhangi bir rahatsızlığı olmayan, hali hazırda spor yapan ve limitlerini bilen kişiler için yapıyorum. Herhangi bir eklem/omurga veya kronik rahatsızlığı olan, beden farkındalığı iyi olmayan ve egzersize yeni başlayacak kişilere bu tarz genel canlı yayınlara katılmamalarını öneririm. Bu kişilere yine eğitimlerinden ve uzmanlığından emin olduğu eğitmenler eşliğinde, bizim de Studio Unity olarak başlattığımız online dersler gibi, birebir kişiye özel derslerle pilates yapmalarını tavsiye ediyorum.
AC: Bu dönemde eğitimlerinizi nasıl veriyorsunuz?
GYY: Gerek mevcut üyelerimize gerekse pilatese başlamak isteyen kişilere telefon, tablet ya da bilgisayarlarına yükleyeceği bizim belirttiğimiz görüntülü konuşma programı üzerinden online birebir dersler vermeye başladık. Detaylı bilgi almak için @studiounitypilates instagram sayfası üzerinden ulaşabilecekleri iletişim bilgilerimiz aracılığıyla ve pilates@studiounity.com.tr adresine mail göndererek bizimle iletişime geçebilir, online derslerimize kayıt olabilirler. Bu online derslerle herkesin kişisel durumuna ve hedefine özel program yapabiliyoruz, dersler süresince biz kişiyi gözümüzü ayırmadan izlediğimiz için egzersizleri komutlarımızla doğru şekilde yapabilmesini sağlayabiliyoruz ve gerektiğinde düzeltebiliyoruz. Bu şekilde dünyanın her yerinden, pilates yapmaya engel bir durumu olmayan, herkesi kişisel durumuna ve hedefine uygun bir şekilde çalıştırma imkanına sahip olarak fayda sağlama imkanımız bulunuyor.